Wat is kritische massa?

Wie dit begrip niet kent uit de kernfysica zou kunnen denken aan een groep mensen die vanachter hun toetsenbord op Facebook of op een veldje in Den Haag ergens 'Boe' staan te roepen tegen de regering.

Tegen het einde van de 2e wereldoorlog is de atoombom uitgevonden en ook 2 keer gebruikt in Japan. Na slechts 2 atoombommen capituleerde de Japanse regering, geconfronteerd met de enorme vernietigingen van slechts 2 bommen.

De techniek achter de atoombom, en ook achter het vreedzamere kernenergie en ook radiotherapie in ziekenhuizen is die van de kettingreactie. Radioactieve stoffen zenden straling uit, een beetje straling is overal wel aanwezig als achtergrondstraling in de natuur. Pas wanneer de radioactieve stoffen in grotere hoeveelheden samengebracht worden, ontstaat het risico dat de straling vanuit het ene atoom twee andere atomen ook laat stralen, die weer 4 andere atomen laten stralen, die 8, die 16 enzovoort, en dat ook nog in korte tijd. We noemen dat een kettingreactie. We weten uit onderzoek de hoeveelheid radioactieve stoffen die nodig zijn voor deze kettingreactie, we noemen dat de kritisch massa (massa = gewicht). Heb je minder dan de kritische massa gebeurt er niets, heb je meer dan de kritische massa dan ontploft de zaak.

Het begrip 'kritische massa' werd al snel ook buiten de kernfysica gebruikt en is zeer bruikbaar om de impact van demonstraties te bepalen.

In 1983 vond de grootste demonstratie ooit in Nederland plaats, 500.000 mensen protesteerden tegen de komst van 48 kruisraketten. Deze mensenmassa was 3,3% van de toenmalige nederlandse bevolking

Het aantal boeren in Nederland daalt gestaag onder de invloed van mechanisatie en asociale plannen vanuit de politiek. In 2018 waren er volgens het CBS 176.175 arbeidskrachten in de landbouw. Op 1 okt 2019 waren er 22.000 van hen met hun trekkers naar Den Haag gekomen. Dit resulteerde in de langste file in de geschiedenis van Nederland en zeer veel aandacht voor hun zaak en argumenten. Zij waren met 12,5% van alle boeren. Ze werden gesteund door kapitaalkrachtige organisaties en bedrijven in hun sector.

Woensdag 30 oktober zal de bouwsector gaan demonstreren. Stilstaande bouwprojecten kosten bouwbedrijven klauwen vol geld en voor faillissementen moet inmiddels gevreesd worden. Verwacht moet worden dat ook zij het hele Malieveld zullen vullen met apparatuur en mensen. ook hier massale steun vanuit de sector.

Dit is de nieuwe realiteit in onze maatschappij. Na analyse en extrapolatie van ons deelnemersaantal, er zelfs van uitgaande dat iedereen die GAAN aanklikt ook daadwerkelijk gaat, kwamen wij op ruim 1260 demonstranten uit. Zonder financiele hulp van de rijke pensioenfondsen, zonder de achterban van de grote ouderenorganisaties, zonder de organisatiekracht van de vakbonden.

Je kunt maar 1 keer een eerste indruk maken. Een paar honderd mensen op 1 november doen onze zaak eerder kwaad dan goed. Ze zouden Koolmees een legitimatie kunnen verschaffen onze eisen te negeren, en de onderhandelaars aan zijn tafel nog meer te schofferen.

Dit is de reden dat wij onze demonstratie op 1 november hebben uitgesteld. Als we gaan gaan we samen met alle belanghebbenden en dan zal onze vereende kracht en samenwerking Koolmees en de nederlandse samenleving versteld doen staan van ons aantal. Is 20.000 demonstranten teveel gevraagd?

Dit gaat ons lukken, samen met de pensioenfondsen, ouderenorganisaties, vakbonden en actiegroepen op Facebook. Niet op 1 november, maar wel nog dit jaar. De rekenrente moet dit jaar nog omhoog naar 3,5%.